perjantai 6. huhtikuuta 2018

Mitä kaikkea tarvitsin & olisin tarvinnut neljän päivän talvivaelluksella

Yksi maailmaa kannatteleva peruspilari, vakio ja fysiikan laki on se, että aivan sama minkä kokoinen rinkkasi on, se tulee täyttymään ääriään myöden täyteen. Pätee myös muihin matkalaukkuihin ja kaiken maailman kasseihin. 

Itse onnistuin nyt uhmaamaan tätä totuutta ja aika onnistuneesti. Oli pakko, sillä matkustin käsimatkatavaroiden kanssa. 
Koska vaelluskaverini asui vielä Ruotsissa, (Tosin muutti heti vaelluksen loppua seuraavana päivänä, eikä kuulemma voi suositella yhdistelmää: neljän päivän vaellus + pakkaus + muutto toiseen maahan + 15h työmatka kuuteen päivään kenellekään) sieltä löytyi hyvin rekvisiittaa ja pystyin minimoimaan omien tavaroiden määrän. 

Täytyy sanoa että tuli tehtyä aika hemmetin optimaalinen pakkaus. Kuten arvelin, vaatteita ei tullut kovin montaa kertaa vaihdettua. Ja alkkarit tosiaan vaihdoin lentokentällä. Sori siitä.

Yöksi vaihdoin aina vähän kuivemman kerraston ja toinen sai yön aikana hengähtää. Merinovilla ja muut villatuotteet kunniaan mikäli haluat haista mahdollisimman vähän pahalle. Sukkapolitiikka meni niin että kahdet oli vaelluksella jalassa ja yhdet oli yötä varten. 

Lentovaatteiksi valitsin vähän siistimmän farkku + hupparikokonaisuuden, jotka jätin vaelluksen ajaksi autoon. Ihan ystävällistä jos ihmisten ilmoilla liikuttaessa pystyy minimoimaan petolinnun perseyden. Kenkinä mukana oli vain vaelluskengät ja sen sai tuta nahoissaan se epäonninen lentokentän virkailija joka pyysi minua riisumaan ne turvatarkastuksessa. 
Mukaan päätyi siis...

... 2 x kerraston paita, 2 x kerraston housut, fleece, kuorihousut, toppahousut, kevytuntsikka, 3 x sukat, 3 x alkkarit, 3 x buffi, fleece-pipo, 2 x hanskat, lentovaatteet, vaelluskengät, makuupussi, lautanen, muki, lusikka, kahvin retkisuodatin, camelback, rätti, piilarit, lasit, arskat, hammasharja, -tahna, dödö, kirja, vihko, kamera, 2 x lamppu, varavirtalähde, latureita, matkadokumentit, pari pussia retkiruokaa, leipää, 2 x fazerin suklaalevy. 

Ruotsissa matkaan tarttui... 

...retkipatja, retkikaasu, tulitikut, lisää ruokaa, viinipullo, 2 x rommipullo ja kaikki muut oleelliset ruoanlaittovälineet, vessapaperit ja desinfiointihommat. Ja vuokralumikengät. 

Tuleville vaelluksille mukaan:

  • Jonkinlaiset huopatossut sisäkäyttöön. Tuvan lattia on kylmä ja vaelluskenkien kannattaa antaa hengittää välillä. Jos joutuu myös ajamaan autoa, vaelluskengät ja kytkimen tavoittelu voi osoittautua vähän haastavaksi alussa.
  • Lisää vessapaperia. Alettiin jo pohtimaan kumpis käsi se oli jolla Intiassa pyyhittiin takapuoli ja kummalla syötiin. Onneksi ei tarvinnut mennä näihin toimenpiteisiin.
  • Yksi lisäkattila. Koska valmistetaan kuitenkin gourmet-ruokaa. On myös kiva jos kahvia ja puuroa saa aamulla samaan aikaan.
  • Toinen täytettävä ”viinipussi”. Koska viininkulutus kasvaa vähintään samassa suhteessa kuin reissun pituus.
  • Ensiapuruoka autolle odottamaan. Se on tämä mystinen maaliviiva. Siihen asti kroppa toimii jossain selviytymismoodissa. Nälkä iskee saman tien kun saavuttaa reissun päätepisteen.
  • Ja siitä tuli mieleen että myöskään ensiapupakkaus ei varmaan olisi huono idea.
  • Ja aina voi ottaa vähän enemmän suklaata mukaan.

Joka tapauksessa, mukana olleella setillä selvisi hyvin kolmen yön reissusta.
Talviolosuhteisiin on ehkä jopa helpompi varautua, kun voi olla aika varma, ettei taivaalta tule mitään lunta märempää. Toki kannattaa silloin vältellä myös hölmöjä jokien ylityksiä. Hyvä makuupussi ja patja ovat kyllä ihan tärkeimmät tukipilarit jos meinaa selvitä hengissä ja hyvällä mielellä. Mutta mitä ehkä haluan sanoa on se, että edes talvivaellukselle lähteminen ei vaadi aina älyttömän järeitä vermeitä. Pienellä suunnittelulla ja hajuhaittoihin varautumalla selviää aika vähillä kantamuksilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti